Components del sistema immunitari II
Cèl·lules
- Cèl·lules immunitàries (Leucòcits) (Globus blancs): Són
les cèl·lules hematopoètiques de la medul·la òssia es diferencien per tal de produir les diferents cèl·lules sanguínies i del sistema immunitari. A partir d'un mateix tipus de cèl·lula anomenada cèl·lula mare s'origina els diferents tipus de leucòcits i neutròfils, monòcits, limfòcits, basòfils, eosinòfils.
-
Neutròfils: Tenen un nucli segmentat en tres o quatre lòbuls, en el seu citoplasma hi ha nombrosos lisosomes que contenen enzims que s'encarreguen de la destrucció dels agents patògens. Poden sortir a través de les parets dels capil·lars, desplaçar-se fins al lloc on s'està produint una infecció. La seva funció és fagocitar agents patògens, de manera no especifica. 50-70% leucòcits totals.
-
Monòcits (Macròfags): tenen un nucli molt gran en forma de ronyó i s'encarreguen com els neutròfils de fagocitar agents patògens de manera inespecífica. 2-8% del total.
-
Limfòcits: Tenen un nucli rodó que ocupa la major part de la cèl·lula. Es formen en el sistema limfàtic i s'encarreguen de la resposta especifica. Poden ser 2 tipus limfòcits: Limfòcits T: S'originen en la medul·la roja, després es traslladen al Tim on maduren i són funcionals. Limfòcits B. Es diferencien i maduren a la medul·la roja.
-
Basòfils: Juntament amb els eosinòfils suposen un percentatge molt petit de cèl·lules immunitàries. Tenen el nucli en forma de S, al citoplasma hi ha uns grànuls amb una substància que quan s'alliberen generen una inflamació característica.
-
Eosinòfils: Tenen el nucli amb dos lòbuls i surten dels capil·lars i es desplacen per fagocitar patògens.






